Nieuws

Rollator uit het basispakket zorgverzekering
Sinds 1 januari van dit jaar zijn rollators uit het basispakket van de zorgverzekeringen verdwenen. De ANBO en Mediweb hebben zich hiertegen verzet, maar de regeringsplannen zijn een feit. Hoewel concurrentie op de hulpmiddelenmarkt niet slecht hoeft te zijn, wordt er gevreesd voor een wildgroei aan winkels die hulpmiddelen tegen dumpprijzen aanbieden. Een rollator hoeft echter niet duur te zijn. Deze zijn al beschikbaar vanaf € 89,-.


Welke inentingen zijn nodig?
De inenting tegen meningitis (hersenvliesontsteking) is verplicht. Zonder deze prik krijgt u geen visum. Daarnaast adviseert GGD Nieuwe Waterweg Noord een inenting tegen polio (kinderverlamming). Kinderverlamming komt nog steeds voor in het Midden Oosten, Afrika en Azië. Omdat er tijdens de hadj veel mensen uit Afrika naar Mekka komen, bestaat de kans dat u in Mekka besmet wordt met kinderverlamming.


Vogelgriep
In diverse landen, zoals Turkije, Roemenie en Rusland is vogelgriep uitgebroken. Als u op reis gaat naar deze landen of andere gebieden waar de dreiging van vogelgriep heerst, adviseren wij u het volgende:

– vermijd direct contact met vogels en pluimvee
– ook mest is een mogelijke besmettingsbron
– neem goede hygiënemaatregelen bij het bereiden van vogelvlees: was uw handen
– als u vogelvlees bereidt, laat dit dan goed gaar worden; verhit het vlees tot minimaal 70 graden
– let op in restaurants, eet ook daar alleen goed gaar vogelvlees
– neem geen dierlijke producten, zoals eieren, vlees, kaas of andere melkproducten mee tijdens uw doorreis en terugreis, ook niet in kleine hoeveelheden
– het is voor reizigers niet nodig om preventief antivirale medicijnen, zoals Tamiflu, te gebruiken

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dieren/vraag-en-antwoord/wat-is-vogelgriep-aviaire-influenza.html


Subsidies voor Loving me, loving you
Loving me, loving you is een project voor VMBO-scholieren over geweld in liefdesrelaties van jongeren. Het project Loving me, loving you wil jongeren leren relatiegeweld te herkennen en wijst hen erop dat ze zelf hun eigen grenzen moeten bepalen. Geschat wordt dat 1 op de 5 jongeren slachtoffer is van relatiegeweld, zowel jongens als meisjes kunnen slachtoffer als dader zijn. Jongens gebruiken vaak seksueel en fysiek geweld. Van de mannen die vanwege seksueel geweld gearresteerd worden is de helft jonger dan 24 jaar. Meisjes gebruiken meestal emotioneel geweld: isoleren van vrienden en familie, beledigen en manipuleren. Driekwart van de vrouwelijke slachtoffers begon de relatie als tiener.

Loving me, loving you bestaat uit een cabaretvoorstelling, theateroefeningen rond geweldsituaties en discussies over relatiegeweld. Eind oktober start een pilot van het project op het Accent College aan de Nolenslaan in Schiedam. In 2005 wordt het project aan alle VMBO-scholen in de regio Nieuwe Waterweg Noord aangeboden.

Het initiatief voor het project is uitgegaan van GGD Nieuwe Waterweg Noord. Zonder financiële bijdragen was het niet mogelijk geweest dit project te ontwikkelen en uit te voeren. GGD Nieuwe Waterweg Noord heeft subsidie ontvangen van diverse instellingen en fondsen, te weten het VSBfonds, het Oranjefonds, het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid, de stichting Kinderpostzegels, de stichting het RC Maagdenhuis, het SkaN Fonds. en het het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Gezond op reis! Gezond weer thuis!
Gaat u op reis naar een bestemming buiten West-Europa?
Maak dan tijdig een afspraak bij GGD Nieuwe Waterweg Noord voor de benodigde inentingen. Gezondheidsrisico’s zijn dichterbij dan u denkt. GGD NWN heeft diverse spreekuren voor reizigers. De reguliere spreekuurtijden zijn: dinsdagochtend, woensdagmiddag en donderdagochtend. Vaak is het voor last minute reizigers of zakelijke reizigersmogelijk op een andere dag te komen. Ook zijn er maandelijks spreekuren op maandagavond. De kosten voor de consulten, adviezen en vaccinaties moet u aansluitend aan uw afspraak contact betalen, dit kan ook per pin. Betalingen per credit card zijn niet mogelijk.


Avondspreekuur voor reizigers
Gaat u met vakantie of zakelijk op reis naar een bestemming buiten West Europa? Maak dan een afspraak bij GGD Nieuwe Waterweg Noord om u te laten voorlichten en indien noodzakelijk te laten vaccineren. Op de hierna volgende data zijn er weer avondspreekuren voor reizigers. Er zijn nog diverse mogelijkheden in de agenda. Er zijn nog geen nieuwe datums bekent.


Gratis hepatitis B-vaccinaties voor risicogroepen
Eind 2002 is een landelijke vaccinatiecampagne hepatitis B voor risicogroepen van start gegaan. Tot de risicogroepen behoren homoseksuele mannen, harddruggebruikers, prostituees en heteroseksuelen met veel wisselende contacten. Maakt u deel uit van een van deze groepen dan kunt u bij de GGD terecht voor gratis vaccinaties. Landelijk zijn inmiddels 25.000 mensen uit de doelgroepen gevaccineerd. Ook GGD Nieuwe Waterweg Noord doet mee met de landelijke campagne.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_B


Laat je niet gek maken!
Riagg rijnmond noord west organiseert een cursus voor jongeren tussen 14 en 17 jaar, waarin zij leren hoe met depressieve klachten of gevoelens van somberheid om te gaan.
Voor meer informatie en om je aan te melden kan je contact opnemen met ggdnwn.